Showroom Tecline

Projekt: 2019

Realizacja: 2019

Nasz najnowszy projekt został przygotowany dla polskiej firmy specjalizującej się w produkcji wysokiej klasy sprzętu do nurkowania – Tecline. Firma zatrudnia wysokiej klasy specjalistów, którzy opracowują na jej zlecenie każdy element niezbędny do profesjonalnego nurkowania, zaczynając od płetw i masek na zaworach, manometrach, a nawet bojkach nurkowych kończąc. Ich asortyment jest ogromny. Miejsce, które chcieli stworzyć nie miało być w żadnym razie sklepem, raczej przestrzenią do prezentacji produktów ale również prowadzenia szkoleń.
Ponieważ produktów było dużo, żeby uniknąć efektu straganu wiedzieliśmy, że musimy maksymalnie uporządkować przestrzeń. Dodatkowo od początku wiadomo było, że w lokalu będą prowadzone szkolenia. Centralnym elementem stał się więc obracany rzutnik pozwalający wyświetlać obrazy na każdej z czystych białych ścian.

Produkty zostały wyeksponowane na trójkątnych ekspozytorach (ich kształt wynikał z większej łatwości ich zsuwania i magazynowania w przeciwieństwie do ekspozytorów na planie kwadratu) które dodatkowo są na kółkach więc w czasie prezentacji łatwo nimi manewrować. Żeby gumowe kółka mogły bez problemu toczyć się po całym wnętrzu posadzka została wykonana z idealnie gładkiej żywicy epoksydowej w jasno szarym kolorze. Ten sam kolor został powtórzony na ścianach do wysokości 50cm, miało to dać efekt, że klienci znajdują się poniżej poziomu wody. Żeby lepiej to uświadomić na ścianie pojawił się miernik wysokości gdzie 0 zaczyna się od poziomu wykończonej ściany.

Głównym elementem jest jednak kubik skrywający zaplecze socjalne i toaletę. Żeby go zamaskować został obłożony specjalnie trawioną miedzią do której przykręcone zostały manometry, koła i rury imitujące wrak zatopionego okrętu podwodnego. Święty gral nurków. Inwestorzy zwrócili uwagę, że wrak nie powinien być zardzewiały, wtedy oznaczało by to, że został już wyciągnięty na brzeg i nie jest już niczym interesującym. Wraki, które są pod wodą mają specyficzną turkusową barwę obrośniętą nalotem. Firma wykonująca zabudowę wykonała wiele prób do uzyskania włąściwego efektu, który wszystkich zadowolił.Mimo niewielkiej powierzchni kubiku w którym znajduje się zaplecze efekt w sterylnym wnętrzu jest piorunujący. Dodatkowo wc wewnętrz zostało wytapetowane zdjęciami wybitnej fotografki Ireny Stangierskiej, a efekt bycia pod wodą spotęgowały lustra przyklejone do sufitu. Ostatnim pomieszczeniem w lokalu jest znajdujące się za potężnymi, przesuwnymi drzwiami laboratorium. Surowego, sterylnego efektu dopełnia, nie otynkowany sufit z instalacją elektryczną poprowadzoną natynkowo.

Showroom Tecline

view

Kawiarnia Śmietankowe

view

Apartament Powiśle

view