Bar Gdański

Projekt: 2017

Realizacja: 2017

Bar Gdański to już drugi Bar, który realizujemy z tym samym inwestorem. Projekt pierwszego: Baru Prasowego, był mocno zakorzeniony w jego historii. W przypadku Baru Gdańskiego wspólnie uznaliśmy, że nie ma żadnych ciekawych odniesień do oryginalnego wystroju. W związku z tym postanowiliśmy pobawić się trochę formą. Zaczęliśmy od ustalenia ciągu komunikacyjnego biegnącego od lewej do prawej strony lokalu. Postanowiliśmy zaznaczyć symbolicznie przejście od starego (wejście) do nowego (reszta lokalu). Dlatego część pierwsza pomalowana jest w całości charakterystyczną dla oryginalnego wystroju farbą w kolorze żółtym. Nowa część jest sterylna, czysta, biało-czarna. Obszar na ścianach, który pierwotnie był wyłożony płytką ceramiczną w kolorze niebieskim został odkuty do surowej cegły. W projekcie wykorzystane zostały popularne obecnie materiały, stal, surowa cegła, sklejka, neony. Klasyczne stoliki zastąpiła stalowa konstrukcja w centralnej części lokalu z charakterystycznym oświetleniem leżącym na siatce na niej. Na środku znalazł się tez popularny „social table” rozciągnięty pomiędzy dwoma słupami konstrukcyjnymi. W nowej części wszystkie napisy informacyjne wykonane są z popularnych neonów z wykorzystaniem współczesnych czcionek. W części „starej” napisy odkute są w tynku i pomalowane tą sama żółtą farbą. Zachowaliśmy kilka oryginalnych elementów jak posadzka, czy oprawy sufitowe. Chcieliśmy stworzyć współczesną formę baru, jadalni bez oczywistych odniesień do historii czy do symboli mleka i krowy :) Jednocześnie pobawiliśmy się formą żeby stworzyć coś oryginalnego (mimo zastosowania popularnych współcześnie materiałów), odróżniającego się od wszystkich industrialno/lofotwych wnętrz, które dominują w wystroju obecnie projektowanych restauracji.

Bar Gdański

view

Soulfood

view

Apartament Powiśle

view